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OFFSHORE IMPACT: 
CUSTOMS AND BORDER 
PROTECTION ISSUES A 
SIGNIFICANT NOTICE 
THAT CHANGES JONES 
ACT INTERPRETATION 

On December 11, 2019, U.S. Customs and 
Border Protection (CBP) issued a 
significant Customs Bulletin and Notice 
(the Notice)1 that will impact whether 
coastwise qualified vessels are required 
for certain offshore operations. 

CBP stated it will apply a more restrictive view of the term 
“vessel equipment” and confirmed that certain offshore 
lifting activities may be conducted by non-coastwise 
qualified vessels. The Notice affects multiple stakeholders in 
the offshore construction, oil, gas, and wind energy sectors. 
Stakeholders must carefully consider the effect of the 
Notice on their operations.

1.	 Modification and Revocation of Ruling Letters Relating to CBP’s Application of the 
Jones Act to the Transportation of Certain Merchandise and Equipment Between 
Coastwise Points. CUSTOMS BULLETIN AND DECISIONS, VOL. 53, NO. 45, Pg. 84, 
11 Dec. 2019, www.cbp.gov/sites/default/files/assets/documents/2019-Dec/Vol_53_
No_45_Title.pdf.

http://www.cbp.gov/sites/default/files/assets/documents/2019-Dec/Vol_53_No_45_Title.pdf
http://www.cbp.gov/sites/default/files/assets/documents/2019-Dec/Vol_53_No_45_Title.pdf


Background 

The Merchant Marine Act of 1920, also 
known as the Jones Act, serves as 
the primary law in the United States 
regarding the type of, and manner 
in which, vessels may engage in 
coastwise trading, which includes 
activities conducted on the Outer 
Continental Shelf (OCS). 

The Jones Act applies to the 
transportation of “merchandise.” 
Pursuant to 46 U.S.C. § 55102(a) and 19 
U.S.C. § 1401(c), “merchandise” means 
goods, wares, and chattels of every 
description and includes merchandise 
the importation of which is prohibited. 
Conversely, “vessel equipment,” which 
is a CBP created term-of-art, has been 
identified as separate and distinct 
from “merchandise,” and as expressly 
including equipment and materials 
critical to the safe operation of the 
vessel. Historically, CBP’s interpretation 
of “vessel equipment” has been 
somewhat controversial. 

In both 2009 and 2017, CBP proposed 
the revocation and modification of 
several interpretative Headquarters 
Rulings, some of which go as far 
back as 1976, interpreting “vessel 
equipment” in the offshore context. 
The 2017 CBP proposal engendered 
robust comments from a variety of 

stakeholders, which fostered an on-
going dialogue between CBP and the 
offshore industry.

Although not part of the 2017 or 2009 
CBP Notices, CBP has long issued 
rulings that state that a stationary 
non-coastwise qualified vessel may 
conduct lifting operations involving 
cargo or offshore construction. 
There were, however, several CBP 
rulings that stated that incidental 
movements during lifting operations, 
even for safety reasons, constituted 
transportation, which violated the 
Jones Act. 

The 2019 Notice 

In the Notice, CBP stated that: (1) CBP 
would apply a more narrow definition 
of “vessel equipment”; and (2) CBP 
clarified its position on offshore lifting 
operations. The Notice, which comes 
into effect on February 17, 2020, further 
identified prior CBP Rulings that will 
be revoked or modified. 

1.	 Vessel Equipment

CBP states that its prior interpretation 
of vessel equipment was “overbroad,” 
and in the attempt to narrow 
the scope of the phrase “vessel 
equipment,” has reissued a new 
interpretation of the term to make it 
“more consistent with federal statutes 

and regulations.” “Vessel equipment” 
will be interpreted by CBP as including 
“those items that aid in the installation, 
inspection, repair, maintenance, 
surveying, positioning, modification, 
construction, decommissioning, 
drilling, completion, workover, 
abandonment or similar activities 
or operations of wells, seafloor or 
subsea infrastructure, flowlines, and 
surface production facilities.” CBP also 
emphasizes that if “an item is returned 
to and departs with the vessel after an 
operation is complete, and is not left 
behind on the seabed,” it is “a factor 
that weighs in favor of an item being 
classified as vessel equipment, but is 
not a sole determinative factor.” 

By narrowing the definition in this 
way, CBP restricts vessel equipment 
to materials that potentially travel to 
and from destinations on a vessel. This 
could potentially categorize certain 
materials as merchandise rather than 
vessel equipment, based on whether 
the material is removed from or 
accompanies the vessel. 

Whether a specific item is unladen 
or paid out will be determined on a 
case-by-case basis. However, CBP did 
confirm that no change is made to 
CBP’s prior interpretation of pipe/cable 
laying rulings.

“�When considering future operations, 
offshore stakeholders should consider 
the 2019 Notice. Given the changing 
landscape, it is critical that a case-
specific CBP ruling be requested 
before conducting operations.”



2	 HQ H225102 (Sept. 24, 2012); see also HQ H235242 (Nov. 15, 2012).

2.	 Lifting Operations

CBP also distinguished its 
interpretation of “lifting operations” 
from “transportation” under the 
Jones Act. CBP has departed from 
the reasoning set forth in a 2012 
Ruling2 in which CBP held that 
any movement of a non-coastwise 
qualified vessel, even a short distance 
for safety reasons, while a topside was 
under hook, was unlawful coastwise 
transportation. “Lifting operations” 
include activities such as “lifting by 
cranes, winches, lifting beams, or other 
similar activities or operations.” CBP 
has now determined that “incidental 
movements” of a crane barge 
beyond revolving on its axis, will not 
be considered “transportation” and 
therefore will not violate the Jones Act.

Lifting operations encompass the 
initial vertical movement of an item 
from a lower position to a higher 
position and any additional vertical 
or lateral movement necessary 
to safely place into position or 
remove an item from the vicinity 
of an existing structure, facility or 
installation. Specifically, any vertical 
or lateral movements of the crane, 
or temporary placement of the 
materials before final placement, will 
not be considered transportation of 
merchandise. Unlike point-to-point 

movement contemplated in the 
statute, any lateral movement of a 
vessel or item in the immediate vicinity 
of the structure or facility where an 
item is being positioned or removed 
is merely subordinate to, and a direct 
consequence of, the lifting operations, 
and therefore will not violate the Jones 
Act. 

Conclusions and Recommendations

The 2019 Notice will likely have a 
significant impact on future offshore 
operations. With CBP applying a more 
restrictive view of “vessel equipment,” 
more items will be considered 
“merchandise” and therefore require 
transportation by a coastwise qualified 
vessel. CBP’s clarification on offshore 
lifting brings CBP in line with U.S. 
Coast Guard safety concerns regarding 
incidental movement during lifting 
operations and removes conflicts 
between past CBP lifting rulings.

When considering future operations, 
offshore stakeholders should consider 
the 2019 Notice. Given the changing 
landscape, it is critical that a case-
specific CBP ruling be requested 
before conducting operations.  
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